Niezbędne do produkcji blachy do pieczenia

Blachy cukiernicze nazywane są inaczej blachami wypiekowymi. Są one obowiązkowym wyposażeniem piekarni oraz cukierni, ale istnieją także blachy do wypieków domowych. Na rynku oraz w wielu zakładach cukierniczych znajdują się blachy trzyrantowe, oraz czterorantowe, które najczęściej są w wymiarach 60×40. Te rodzaje blach są najczęściej wykorzystywane do wypieków przez cukierników oraz piekarzy, ale wśród tego rodzaju blach znajdziemy też blachy wypiekowe na muffiny. Są blachy z wydrążonymi okrągłymi otworami, w które wkłada się muffinkę przeznaczoną do wypieku.

blaszka do pieczenia

Blachy trzy oraz czterorantowe są wykonane z litego metalu i mogą być one też perforowane. Blachy zamykane wykorzystuje się m.in. do wypiekania serników i mają one wyższe ranty, aniżeli zwykłe blachy czterorantowe, które są najczęściej przeznaczone do wypiekania spodów do ciast. Każda cukiernia posiada również blaszki karbowane, które służą przede wszystkim do wypieku bab drożdżowych najczęściej na święta Wielkanocne. Blachy okrągłe to także blachy cukiernicze, które wykorzystuje się do pieczenia biszkoptów na torty.

Tego rodzaju blachy są wykonane z mocnej stali nierdzewnej i muszą one nie rzadko wytrzymywać temperaturę 300 stopni Celsjusza oraz szorowanie i mycie po uprzednim upieczeniu ciasta. Większość z tych blach jest dość ciężka, ponieważ są one wykonane z grubego metalu, który sporo waży. Najczęściej spotykane w cukierniach i piekarniach blachy piekarnicze są tzw. czarne, które długo się nagrzewają, oddają ciepło oraz nie wyginają się podczas pieczenia, a pieczone są w nich tzw. rolady, czyli biszkopt przeznaczony do ciast.