Wafle do lodów występują w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Mogą być prostokątne lub okrągłe, mieć gładką lub szorstką powierzchnię, mogą być pokryte cukrem, czekoladą lub być zabarwione na jakiś kolor.
Rożki do lodów – kultowy kształt
Rożki do lodów mają długą i fascynującą historię. Istnieją od wieków i przez lata przeszły wiele zmian. Pierwszy wafelek do lodów był zrobiony z ciasta chlebowego, ale potem przekształcił się w bardziej wyrafinowany produkt ze swoim kultowym kształtem i smakami, takimi jak czekolada, truskawka, wanilia, a nawet miętowa czekolada!
Rożki do lodów serwowane są na różne sposoby na całym świecie i mają różne nazwy w zależności od kształtu, wielkości i składników. Istnieje wiele różnych rodzajów rożków do lodów. Niektóre przykłady obejmują rożki cukrowe, rożki waflowe, łyżki, a nawet ciastka. Wafelki do lodów można podzielić w zależności od kształtu, z którego są wykonane. Niektóre przykłady tych kształtów to rożki waflowe, stożkowe i cylindryczne, rożki deserowe, Cornetto (szeroki wybór wafelków do lodów znajdziesz m.in. na https://sklep.polmarkus.com.pl/wafle-do-lodow).
Surowce na wafle do lodów
Wafelki do lodów to cienkie, chrupiące przekąski, które zwykle przyrządza się ze skrobi kukurydzianej, cukru, jajek i wody. Mogą być spożywane samodzielnie lub jako baza do deserów lodowych. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest skrobia kukurydziana, która sprawia, że opłatek jest bardziej chrupiący i zapobiega zbyt szybkiemu topnieniu w zamrażarce.
W zależności od ilości białek jaj w cieście wafle do lodów mogą być bardziej chrupiącej lub miękkie. Chrupiące wafle częściej wykorzystywane są do lodów z włoskich, amerykańskich. Miękkie wafle częściej spotykane są w kanapkach lodowych.