Zalety barwników spożywczych

Barwienie artykułów spożywczych to metoda wykorzystywana już od dziesięcioleci. Ich skład chemiczny musi być tak dostosowany, by nie stwarzał jakiegokolwiek zagrożenia dla konsumentów. Dzisiejsze barwniki już takiego zagrożenia nie stwarzają. Mają za to wiele innych, ciekawych zalet.

Brak wody…

Barwniki spożywcze mają to do siebie, że w swoim składzie nie posiadają wody. Co to oznacza w praktyce? Dodawane do poszczególnych potraw i deserów nie rozmiękczają ich nie psują ich specyficznej konsystencji.

Brak smaku

Barwniki o charakterze spożywczym nie mogą posiadać swojego smaku. Chyba, że ich producent jasno to zaznaczy. Nie mogą one jednak w żaden sposób wpływać na smak barwionych produktów spożywczych. Zarówno w sposób pośredni, jak też bezpośredni.

Intensywne, żywe kolory

Barwniki do celów spożywczych charakteryzują się również intensywnymi, żywymi kolorami. Jest to bardzo ważny aspekt marketingowy, ponieważ mało jest osób, które chciałyby jeść żelki w kolorze zgniłych jabłek czy też truskawek…

Konsystencja żelu

Większość barwników spożywczych posiada charakterystyczną, żelową konsystencję. Dzięki temu doskonale wchłaniają się one do barwionych przysmaków, nie wytrącając z nich żadnych innych osadów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *