Jakiej grubości powinien być podkład po tort?

Aby właściwie zabezpieczyć tort w trakcie przenoszenia go czy przewożenia, musimy dysponować odpowiednią podkładką, na której będziemy mogli umieścić nasze wypieki. Zazwyczaj takie podkłady wykonuje się z grubej tektury powleczonej specjalną warstwą zapobiegającą przywieraniu i przyleganiu ciasta. Taka powłoka ma również za zadanie chronić całość przed tłuszczem oraz wilgocią. Dzięki temu podkład pod tort dłużej zachowa swoje właściwości i będzie mógł być wystarczającą podporą dla całej masy tortowej.

Jak dobrać podkład do masy ciasta?

Decydując się na podkład pod konkretny tort musimy wziąć pod uwagę przede wszystkim masę wypieków. Do grubszych i cięższych ciast, a także do dużych tortów stosuje się podkłady o grubości kilku milimetrów. W przypadku lekkich ciast i najlżejszych tortów można zdecydować się na tekturki o nieco niższej gramaturze. Jeżeli potrzebujemy wyjątkowo trwałego i stabilnego podkładu pod tort, możemy kupić podkłady plastikowe, które powinny być bardziej trwałe od tekturowych.

Profesjonalny podkład pod tort stabilizuje i chroni całe ciasto przed uszkodzeniem. Warto starannie dobrać ten element opakowania aby mieć pewność, że masa tortowa będzie właściwie zabezpieczona. Dodatkowo taka podstawa będzie wpływała również na to, jak cały wypiek będzie się prezentował. Można dobrać podkłady w różnych kształtach i kolorach. Najczęściej spotyka się jednak podstawki białe, złote lub srebrne.

Dodaj komentarz