Tylki cukiernicze rosyjskie — czym są i jak ich używać?

Tylki cukiernicze rosyjskie to ważny element w rękach profesjonalnego cukiernika. Dzisiejsze produkty różnią się kształtem, materiałem i zastosowaniem. Dostępne są w zestawach lub pojedynczo.

Cechy szczególne i funkcje

Trudno wyobrazić sobie ciasto śmietankowe bez znanych wzorów kwiatów, liści i ornamentów. Narzędzia do gotowania kremów i worków cukierniczych pozwalają na tworzenie wzorów do dekoracji tortów. Klasyczne tylki rosyjskie do dekoracji ciast są zwykle dodatkiem do zwykłego worka na ciasto. Ewentualnie często występują w zestawie ze specjalną łyżką.

Obie opcje są używane przez cukierników lub domowników. Wewnątrz strzykawki lub torebki umieszcza się słodką substancję, a następnie przez dyszę w kształcie stożka wyciska się ją na powierzchnię ciast, babeczek i eklerów.

Wszystkie tylki cukiernicze rosyjskie do kremów mają dwa otwory, z których jeden ma większą średnicę. Jest to strona, za pomocą której urządzenie jest przymocowane do worka lub strzykawki. Mniejsza część rożka ma zwykle wzorzysty wygląd, nadając kremowi pożądany kształt.

Tylki cukiernicze rosyjskie

Wskazówki dotyczące użytkowania tylek cukierniczych rosyjskich

Torebka na krem wykonana jest w formie stożka, najczęściej z wodoodpornej tkaniny. Aby działać prawidłowo, należy najpierw włożyć do worka istniejącą tylkę, a następnie odciąć końcówkę. Zabieg ten jest często wykonywany po napełnieniu worka, dzięki czemu płynna śmietana zostaje zachowana wewnątrz naczynia.

Aby zapobiec zabrudzeniu brzegów naczynia na zewnątrz, należy założyć torbę na ramię szeroką stroną, a następnie wypełnić ją skrobaczką lub łopatką. Napełnienie worka w jednej trzeciej jest wystarczające, a przed wyciśnięciem kremu należy zbliżyć go do tylki.