Brokat spożywczy robi prawdziwą furorę i coraz częściej można spotkać się z nim w przypadku różnego rodzaju wypieków. Choć z początku traktowany był dosyć sceptycznie, dziś dodawany jest do ciast, czy urodzinowych tortów, a dzięki niemu każdy efekt tworzy prawdziwie spektakularny efekt, który zachwyca gości. Jadalny brokat można kupić też w wielu sklepach, głównie tych przeznaczonych cukiernictwu, dzięki czemu każdy w domu może wyczarować małe, słodkie dzieło sztuki i ozdobić je jadalnym brokatem.
Jakie istnieją rodzaje brokatu spożywczego?
W tej chwili sama idea brokatu jadalnego jest już tak popularna, że brokat ten dostać można we wszystkich wymarzonych kolorach oraz w wielu wariantach smakowych. Jest to bardzo ciekawe, ponieważ dzięki temu można tworzyć kolorowe torty przy użyciu kilku różnych odcieni oraz dowolnie mieszać smaki, aby uzyskać ten wymarzony. Jadalny brokat oczywiście sprawdza się doskonale na przyjęciach dla dzieci, ale coraz częściej jest stosowany także w przypadku dorosłych. Z całą pewnością jest on pewnego rodzaju oderwaniem od rzeczywistości i zaskakującą nowością.
Jak stosować brokat?
W internecie znaleźć można całą masę propozycji podania brokatu jadalnego tak, aby przyciągał wzrok i wyglądał po prostu fenomenalnie. Najprostszą metodą będzie posypanie nim tortu z wierzchu. Dobrze sprawdzi się tutaj wspominane już połączenie kolorystyczne. Brokat można obsypać także z gotowych szablonów, dzięki czemu stworzyć będzie można dowolny wzór oraz ozdobienia na torcie.